Stiftelseguiden.se

Stiftelseordlista.

Omfattande ordlista med förklaringar av termer och begrepp inom stiftelsevärlden

3000+
Stiftelser
2.5 mdr
Beviljat årligen
180+
År av historia

Pålitlig information från:

Länsstyrelsen
Skatteverket
Kammarkollegiet

Stiftelseordlista

Stiftelsevärlden har sin egen terminologi med juridiska, ekonomiska och administrativa begrepp. Denna ordlista förklarar de viktigaste termerna på ett enkelt och lättförståeligt sätt för att hjälpa dig navigera i stiftelsevärlden.

Hur du använder ordlistan

Ordlistan är organiserad alfabetiskt. Du kan antingen bläddra genom hela listan eller använda snabblänkarna nedan för att hoppa till en specifik bokstav. För mer detaljerad information om specifika juridiska aspekter, se vår juridiska guide.

AA-termer

Allmännyttig stiftelse

En stiftelse som främjar ett allmännyttigt ändamål som t.ex. vetenskap, utbildning, kultur eller välgörenhet. Allmännyttiga stiftelser kan få inskränkt skattskyldighet om de uppfyller vissa krav.

Anknuten förvaltning

En förvaltningsform där stiftelsen inte har en egen styrelse utan förvaltas av en juridisk person, t.ex. en kommun, ett företag eller en förening. Den juridiska personen ansvarar för att förvalta stiftelsens tillgångar och verkställa dess ändamål.

Avkastningsstiftelse

En stiftelse som använder avkastningen från sitt kapital för att främja sitt ändamål, medan själva kapitalet (grundkapitalet) bevaras intakt.

FF-termer

Familjestiftelse

En stiftelse vars ändamål är att gynna medlemmar av en viss familj eller släkt. Familjestiftelser har inte rätt till skattelättnader och beskattas fullt ut för sina inkomster.

Förvaltare

Den juridiska person som ansvarar för förvaltningen av en stiftelse med anknuten förvaltning.

II-termer

Insamlingsstiftelse

En stiftelse som bildas för att samla in medel för ett visst ändamål och som inte har ett eget grundkapital av betydande storlek. Insamlingsstiftelser regleras särskilt i stiftelselagen.

Inskränkt skattskyldighet

En skattemässig status som innebär att stiftelsen endast beskattas för vissa inkomster, främst inkomst av näringsverksamhet. Allmännyttiga stiftelser kan få inskränkt skattskyldighet om de uppfyller vissa krav.

KK-termer

Kollektivavtalsstiftelse

En stiftelse som bildas genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter för att främja intressen för anställda inom en viss bransch eller sektor.

Kammarkollegiet

Statlig myndighet som bland annat prövar ansökningar om permutation (ändring av stiftelseförordnande) och registrerar stiftelser som bedriver näringsverksamhet.

PP-termer

Pensionsstiftelse

En stiftelse som bildas av en arbetsgivare för att trygga utfästelser om pension till arbetstagare eller deras efterlevande. Pensionsstiftelser regleras i tryggandelagen, inte i stiftelselagen.

Permutation

Ändring av stiftelseförordnandet, särskilt ändamålsbestämmelsen, som kräver tillstånd från Kammarkollegiet eller, i vissa fall, länsstyrelsen.

SS-termer

Stadgar

Dokument som innehåller bestämmelser om stiftelsens ändamål, förvaltning och verksamhet. Stadgarna ingår i stiftelseförordnandet.

Stiftare

Den fysiska eller juridiska person som bildar en stiftelse genom att avskilja egendom för ett bestämt ändamål.

Stiftelseförordnande

Den viljeförklaring genom vilken en stiftare förordnar att egendom ska avskiljas för att varaktigt förvaltas som en självständig förmögenhet för ett bestämt ändamål. Stiftelseförordnandet kan bestå av stadgar, testamente eller gåvobrev.

Stiftelselagen

Den lag (1994:1220) som reglerar stiftelser i Sverige. Lagen innehåller bestämmelser om bildande, förvaltning, tillsyn, bokföring och revision av stiftelser.

VV-termer

Vinstandelsstiftelse

En stiftelse som bildas av ett företag för att förvalta vinstandelar för de anställda. Vinstandelsstiftelser har särskilda skatteregler.

Verksamhetsstiftelse

En stiftelse som främjar sitt ändamål genom att bedriva egen verksamhet, till skillnad från anslagsgivande stiftelser som delar ut bidrag.

ÄÄ-termer

Ändamål

Det syfte som stiftelsen ska främja enligt stiftelseförordnandet. Ändamålet är stiftelsens grundläggande element och styr hela stiftelsens verksamhet.

Ändamålsbestämmelse

Den del av stiftelseförordnandet som anger stiftelsens ändamål. Ändamålsbestämmelsen är i princip oföränderlig utan permutation.

Ytterligare resurser

Hitta stiftelser

För att hitta stiftelser som matchar ditt ändamål, använd vår samarbetspartner SökaStiftelseMedel.se:

Besök SökaStiftelseMedel.se

Behöver du hjälp med stiftelsefrågor?

SökaStiftelseMedel.se erbjuder professionell hjälp med att hitta rätt stiftelser och skräddarsy dina ansökningar för att maximera dina chanser att få stöd.

Besök SökaStiftelseMedel.se